SCHIPHOL - Het vliegverkeer op Schiphol, Rotterdam en Eindhoven Airport heeft dinsdag als gevolg van mist ernstige vertraging opgelopen. Dat hebben woordvoerder van de luchthavens meegedeeld.

Ook het verkeer op de weg had last van de mist.

Op Schiphol moesten tientallen vluchten, met name binnen Europa, worden geannuleerd. Per uur konden op de luchthaven in de vroege ochtenduren niet meer dan zeventien vliegtuigen landen, normaal zijn dat er zestig. Rond het middaguur werd het zicht iets beter en konden meer vliegtuigen binnenkomen, aldus een woordvoerster.

Door de mist was niet meer dan één landingsbaan beschikbaar. Door vertraging bij de binnenkomende vluchten vertrokken veel vliegtuigen later dan voorzien. De vertraging liep op tot twee à drie uur, zei de zegsvrouw. Ook de luchthavens in Rotterdam, Brussel en Parijs hadden last van vertragingen.

Plat

Het vliegverkeer op Eindhoven Airport lag rond het middaguur nog volledig plat. De binnenkomende vliegtuigen wijken uit naar vliegvelden in het buitenland en Maastricht. De kans op opklaring is volgens een woordvoerder gering.

Ook de ochtendspits op de weg was een stuk drukker dan normaal. Rond negen uur stond er 390 kilometer file, 100 kilometer meer dan normaal. Vooral rond Rotterdam kampte het verkeer met problemen.

Rond half elf constateerde de ANWB nog 50 kilometer. Tegen het middaguur waren de files vrijwel verdwenen.