SCHEVENINGEN - Doeschka Meijsing heeft de AKO Literatuurprijs 2008 gewonnen met haar roman Over de Liefde.

Dat maakte juryvoorzitter Wim Deetman maandag bekend in het televisieprogramma Pauw & Witteman vanuit het Kurhaus in Scheveningen. De winnaar ontving een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro.

De jury prees het boek als "hard en scherp, maar ook liefdevol en humorvol, en spannend en geraffineerd".

Bosman

Naast Meijsing dongen vijf andere schrijvers dit jaar mee naar de prestigieuze literatuurprijs: Machiel Bosman met Elisabeth de Flines, Thomas Lieske met Dünya, Bianca Stigter (De ontsproten Picasso), Chris de Stoop (Het complot van België) en Leon de Winter (Het recht op terugkeer).

De jury had uit een aanbod van 346 Nederlandstalige boeken in het genre 'literair proza voor volwassenen' eerst een selectie gemaakt van 25 titels voor de 'tiplijst'. Daarvan verschenen zes boeken uiteindelijk op de 'toplijst'.

Literair relletje

A.F. Th. van der Heijden won vorig jaar de AKO Literatuurprijs. De uitreiking ging toen nog gepaard met een literair relletje. Van der Heijden weigerde toen in een ruimte te verkeren met medegenomineerde Arnon Grunberg naar aanleiding van boze brieven die ze elkaar de weken ervoor hadden gestuurd.

Grunberg trok na de uitreiking een 'cordon sanitaire' rond de Nederlandse literatuur: hij liet weten zich uit het openbare literaire leven in Nederland terug te trekken.

"Vanaf nu zal ik over Nederlandse collega's zwijgen en mij beperken tot een beleefde glimlach", schreef de auteur in de Vlaamse krant De Morgen. "Nooit zal ik meer aanwezig zijn tijdens literaire activiteiten in Nederland."

AKO Literatuurprijs 2008