FREJUS/DEN HAAG/SAINTE-MAXIME - De vakantie van vele honderden Nederlanders is ernstig verstoord door hevige bosbranden in het zuidoosten van Frankrijk. De camping Domaine du Colombier nabij Fréjus, erg populair bij Nederlanders, is bijna volledig verwoest. Een 38-jarige Nederlandse vrouw werd in haar vakantiewoning in Sainte-Maxime verrast door het vuur. Ze kwam om het leven.

Volgens de Franse televisie zijn intussen bijna 7000 mensen geëvacueerd. Een deel hiervan bracht de nacht door in opvangcentra, sommigen ook op het strand. Talrijke campings zijn ontruimd en tientallen huizen zijn verwoest.

Bekijk video

Door het dreigende vuur zijn tien campings nabij Fréjus maandagavond geëvacueerd. In een oude vliegtuighangar zijn de evacués opgevangen. Anderen brachten de nacht door in de auto of een hotel, sommigen kozen voor een definitieve terugkeer naar Nederland. In de ochtend keerden de meeste toeristen terug naar hun camping. Persoonlijke ongelukken onder de Nederlandse campinggasten in Fréjus hebben zich, voor zover bekend, niet voorgedaan.

Negentig caravans beschadigd

De camping Domaine du Colombier is voor 90 procent verwoest. Volgens de ANWB zijn daarbij negentig caravans en drie auto's beschadigd. Volgens algemeen-directeur B. van der Linden van reisorganisatie Vacansoleil had de camping ongeveer vijfhonderd staanplaatsen. De camping is volgens hem erg populair onder Nederlanders. Alleen de Nederlandse reisorganisatie Vacanceselect had al ongeveer 120 gasten op de getroffen camping.

"We werken op dit moment onder hoogspanning om alle mensen elders onder te brengen. Zeker in deze tijd, midden in het hoogseizoen, is dat natuurlijk lastig", verklaarde een woordvoerder van Vacanceselect dinsdag.

Calamiteitenfonds

De tien getroffen campings vallen sinds dinsdag onder de calamiteitenregeling van het Calamiteitenfonds. Nederlandse toeristen die niet terecht kunnen op hun vakantieadres, kunnen kosteloos annuleren en krijgen de reissom terug. De verloren vakantiedagen van mensen die al op de betrokken campings waren, worden eveneens vergoed.

Advies

Honderden Nederlanders die hun vakantie in het zuidoosten van Frankrijk hebben gepland, namen dinsdag contact op met de ANWB. Ze maken zich zorgen over hun vakantie en willen advies. De toeristenorganisatie raadt mensen aan contact op te nemen met de camping of het hotel waar hun vakantie is geboekt. Mensen die nog niet hebben geboekt, wordt geadviseerd een ander gebied als bestemming te kiezen. Toeristen die de verwoeste camping Domaine du Columbier als locatie hebben gekozen, moeten hun vakantie als verloren beschouwen.

Nederlandse vrouw

In het verderop gelegen dorpje Sainte-Maxime kwam maandag een -jarige Nederlandse vrouw om het leven. In haar vakantiewoning is ze volgens de ANWB overvallen door de vlammen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft het overlijden van de vrouw bevestigd. Het ministerie noch de ANWB geeft meer gevevens over het ongeluk. Behalve de vrouw zijn twee Engelsen en een Pool om het leven gekomen. In het noorden van Corsica, waar ook flinke bosbranden woeden, is een inwoner van het Franse eiland om het leven gekomen.

Molotovcocktails

Volgens de autoriteiten zijn veel van de ruim dertig brandhaarden in het zuiden van Frankrijk aangestoken. Op verscheidene plaatsen zijn molotovcocktails aangetroffen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy zei dinsdag tijdens een bezoek aan de getroffen gebieden dat de autoriteiten "geen genade" zullen kennen voor degenen die de branden al dan niet opzettelijk hebben gesticht. Hij kondigde ook aan dat politie en justitie een klopjacht zijn begonnen op de brandstichters.

In het achterland van de Côte d'Azur lukte het de ongeveer negenhonderd brandweerlieden dinsdag de vlammenzee onder controle te brengen en te verhinderen dat de bosbranden overslaan naar bewoonde gebieden. Ook uit Italië is hulp gearriveerd. Het land heeft twee blusvliegtuigen en een helikopter gestuurd. De sterke mistral (windkracht 9) bemoeilijkt de reddingswerkzaamheden.

Saint-Tropez

In het getroffen gebied zijn uit voorzorg meer dan 6000 mensen geëvacueerd, onder meer door personen per boot naar Saint-Tropez te brengen, aan de overzijde van de baai waaraan Sainte-Maxime ligt.

Bij deze plaats zijn volgens de brandweer meer dan zestig zomerverblijven van buitenlandse toeristen in de vlammen opgegaan. In de getroffen regio is door de brand sinds 17 juli al 10.000 hectare in de as gelegd. Het is daarmee de ergste bosbrand sind . In 1949 ging in hetzelfde gebied maar liefst 50.000 hectare bos in vlammen op en kwamen 82 mensen om het leven.