LONDEN - Wie zijn stropdas strak omdoet, vergroot mogelijk zijn kans op glaucoom, een groep ernstige oogaandoeningen. Een onderzoek dat het British Journal of Ophthalmology dinsdag heeft gepubliceerd, laat zien dat een strakke stropdas de druk op de ogen kan vergroten, wat kan leiden tot schade aan de oogzenuw en verlies van het gezichtsvermogen.

"Een strakke stropdas vergroot de IOP ('intraocular pressure' oftewel oogdruk) bij zowel gezonde mensen als glaucoompatiënten en kan van invloed zijn op de diagnose en de behandeling van glaucoom", zei onderzoeker Robert Ritch van het New York Eye and Ear Infirmary in de Verenigde Staten. Ritch en zijn collega's onderzochten de IOP bij twintig gezonde mannen en twintig glaucoompatiënten, zonder en met een strakke stropdas en drie minuten na het losmaken daarvan.

Uit hun onderzoek bleek dat 60 procent van de mannen met glaucoom en 70 procent van de gezonde vrijwilligers een verhoogde oogdruk hadden nadat ze een strak gestrikte das om hadden gehad. Ook bleek het dragen van een strakke stropdas tijdens een oogonderzoek te kunnen leiden tot een verkeerde diagnose.

De onderzoekers vermoeden dat een strakke das de halsslagader beknelt, waardoor zowel de bloeddruk als de oogdruk wordt verhoogd.