NIJMEGEN - De politie heeft zondagmiddag in Rotterdam buitensporig geweld gebruikt tegen de NEC-aanhang. Normale fans werden hiervan de dupe, stelt de supportersvereniging van de Nijmeegse voetbalclub. Die heeft de hulp ingeroepen van advocaat Frank van Ardenne.

Na de gewonnen wedstrijd tegen Sparta ging het zondag mis op Rotterdam Centraal. Volgens de politie keerde de aanhang zich ineens om onduidelijke redenen tegen de aanwezige agenten. De politie greep in. Zes supporters werden gearresteerd.

De advocaat probeert het verhaal helder te krijgen. Hij stond eerder een groep Feyenoordsupporters bij.

Roda JC-aanhangers

In Heerlen kwam het zondag ook tot confrontaties tussen voetbalsupporters en de politie. Twaalf supporters van Roda JC werden aangehouden nadat die drie agenten zowel fysiek als met woorden hadden bedreigd. De agenten moesten zich verdedigen met hun wapenstok, laat de politie maandag weten. De Roda-fans werden opgepakt na de met 0-4 verloren voetbalwedstrijd tegen Feyenoord.

Na het duel in Kerkrade wachtte een veertigtal Roda-aanhangers vijftien supporters van Feyenoord op, die onderweg waren naar het treinstation in Heerlen. De Rotterdamse voetbalfans vluchtten, waarna de Limburgers zich keerden tegen de agenten die de Rotterdammers hadden begeleid.

De veertig supporters gingen vervolgens het centrum van Heerlen in, waar de politie twaalf van hen kon aanhouden. De verdachten, tussen de 16 en 38 jaar, zitten vast. De politie sluit na het zien van beelden van beveiligingscamera's meer aanhoudingen niet uit.