MONROVIA - De rebellen in Liberia hebben in hun strijd tegen de militairen die trouw zijn gebleven aan president Taylor maandag vooruitgang geboekt. In Accra hebben de legerleiders van de zes West-Afrikaanse landen die zijn aangesloten bij de ECOWAS nog geen besluit genomen over het sturen van een vredesmacht naar Liberia.

Rebellen van de Beweging voor Democratie in Liberia (Model) hebben volgens inwoners Buchanan, de tweede stad van het land, ingenomen. De op een na belangrijkste haven van Liberia ligt ongeveer 100 kilometer ten oosten van de hoofdstad Monrovia. Volgens functionarissen is echter nog onduidelijk wie werkelijk de macht over Buchanan heeft.

Voedsel

Rebellengeneraal Boi Bleeju Boi zei eerder dat het zijn manschappen niet gaat om de inname van Buchanan, maar om het beëindigen van de aanvallen van het regeringsleger vanuit de tweede stad van het land. Volgens bewoners schieten de rebellen in de lucht en hebben ze winkels opengebroken, zodat de bevolking weer voedsel heeft. Verschillende regeringsmilitairen zouden zijn overgelopen naar de rebellen.

Model en de grotere rebellenbeweging LURD (Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie), eisen het vertrek van president Charles Taylor. Samen controleren zij inmiddels tweederde van het West-Afrikaanse land.

LURD veroverde maandag de strategisch gelegen stad Gbarnga, 160 kilometer ten noordoosten van Monrovia. Dit heeft LURD-leider Sekou Conneh verklaard. Gbarnga is een voormalig bolwerk van president Taylor.

Hevige gevechten

In Monrovia boekten de LURD-rebellen in de strijd tegen Taylors troepen maandag nauwelijks vooruitgang. Nog altijd wordt er hevig gevochten om definitief de controle te krijgen over drie strategisch gelegen bruggen. Bij een tegenaanval van het leger kwamen zeven militairen om en raakten meer dan honderd gewond. De afgelopen weken zijn al duizenden inwoners omgekomen bij de gevechten in de Liberiaanse hoofdstad. De humanitaire situatie verslechtert er volgens buitenlandse hulpverleners met de dag.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft de LURD maandag gewaarschuwd dat die beweging uitgesloten zal worden van deelname aan een toekomstige regering in Liberia, als het beleg van Monrovia voortduurt. Ook de Verenigde Staten hebben een beroep op de LURD gedaan om het beleg van de stad op te heffen.

Vredesmacht

De VS stuurde maandag onderminister voor Afrika, Walter Kansteiner, naar westelijk Afrika. Hij gaat er praten over de oorlog in Liberia en de vorming van de West-Afrikaanse vredesmacht, die door de Amerikanen worden ondersteund.

De eerste Nigeriaanse militairen van de vredesmacht arriveren woensdag in het door oorlog verscheurde Liberia, heeft een woordvoerder van ECOWAS, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, vanuit Accra laten weten. Het gaat slechts om een voorhoede die de situatie ter plekke gaat verkennen.

Nigeria heeft verklaard twee bataljons van in totaal 1300 man naar Liberia te willen sturen, maar voor hun komst is nog geen datum gepland. De Verenigde Staten hebben ter ondersteuning van de vredesmacht oorlogsschepen met 4500 mariniers aan boord richting Liberia gestuurd. Het duurt nog zeker een week voor ze ter plaatse zijn.