Registratierecord voor Amerikaanse verkiezingen

WASHINGTON - Naar schatting ruim 153 miljoen mensen of 73,5 procent van de kiesgerechtigde Amerikanen hebben zich ingeschreven om te kunnen stemmen tijdens de verkiezingen die dinsdag worden gehouden. Dat percentage is een nieuw record.

Dat meldde de krant USA Today maandag op gezag van de organisatie Center for the Study of the American Electorate. Het oude record was uit 1964, toen 72,1 procent van het electoraat zich registreerde. Het is overigens onwaarschijnlijk dat al deze mensen daadwerkelijk hun stem uitbrengen.

Volgens een woordvoerder van de organisatie zou het aantal registraties kunnen leiden tot een opkomst van 135 miljoen stemmers, ofwel 65 procent van de kiesgerechtigden. Dat zou het hoogste percentage sinds de verkiezingen van 1960 zijn, toen 67 procent kwam opdraven.

Partijvoorkeur

De Democraten konden rekenen op 2,9 miljoen nieuwe inschrijvingen, terwijl er bij de Republikeinen een afname van 1,5 miljoen was. Die cijfers zijn gebaseerd op de gegevens uit negentien van de 28 staten en het federale district waarin de hoofdstad Washington ligt. In die gebieden worden kiezers naar partijvoorkeur geregistreerd.

De Democratische registraties namen vooral toe in Nevada, Pennsylvania en Colorado, allemaal staten waar de uitslag nog ongewis is. Het aantal Republikeinse inschrijvingen daalde in Colorado en Pennsylvania, maar nam toe in Nevada.

Tip de redactie