DEN HAAG - SP en SGP slaan de handen ineen in de strijd tegen de koopzondag. De twee partijen willen strenger optreden tegen gemeenten die toestaan dat winkels elke zondag open gaan om toeristen van dienst te kunnen zijn.

SP en SGP willen het oneigenlijk gebruik van deze zogeheten toerismebepaling de kop in drukken.

In een initiatiefwetsvoorstel dat ze maandag presenteerden, staat dat de minister van Economische Zaken het beroep op de toerismebepaling moet goedkeuren. Nu gaat de gemeente er zelf over.

Bijna 160 gemeenten grijpen toerisme aan om alle zondagen de winkels te laten opengaan. Eigenlijk mag dat hoogstens twaalf keer per jaar.

Wetsvoorstel

Dit voorjaar kwam het kabinet al met een wetsvoorstel om het gebruik van de toerismebepaling tegen te gaan.

De gemeenten waar winkels het hele jaar op zondag open zijn, zouden hierover opnieuw moeten besluiten. Inwoners en winkeliers kunnen er dan tegen in beroep gaan.

SP en SGP verwachten hier niets van, dus komen ze alsnog met een eigen wetsvoorstel, dat al langer in de pen zat.

Avondwinkel

Ook willen ze dat er een eind komt aan de praktijk dat supermarkten zich voordoen als avondwinkels, waardoor ze op zondag na 4 uur 's middags open kunnen.

Beide partijen komen op voor kleine winkels die het zouden afleggen tegen grote winkelketens als die op zondag op kunnen gaan.

Kleine zaken kunnen dat vaak niet. Ook heeft de werknemer recht op minstens een vrije dag per week. Voor de SGP telt ook de zondagsrust zwaar.