AMSTERDAM - De advocaat van Joran van der Sloot, Bert de Rooij, onderzoekt de mogelijkheid om SBS of Peter R. de Vries voor de rechter te slepen. De programmamaker zou met zijn geruchtmakende uitzending over de zaak-Holloway inbreuk hebben gemaakt op het auteursrecht van Van der Sloot.

"Als er inbreuk gemaakt is door Peter R. de Vries, dan overwegen we uiteraard een schadevergoeding", zegt De Rooij deze week in de Vara Gids. De Vries ontfutselde met een verborgen camera een bekentenis over de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway.

Endstra

De advocaat vergelijkt de eventuele procedure met de zaak die de erven van de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra voeren tegen journalisten van Het Parool. Die zaak is nog onder de rechter.

Endstra voerde voor zijn dood in het geheim gesprekken met de Amsterdamse politie. Journalisten Paul Vugts en Bart Middelburg brachten de op band opgenomen gesprekken vorig jaar integraal uit als boek. De nabestaanden van de in 2004 vermoorde Endstra willen een verbod op het boek omdat de samenstellers zijn auteursrecht zouden hebben geschonden.

Auteursrecht

Het gerechtshof, en eerder de rechtbank, bepaalde dat op de tapes geen auteursrecht berust, maar de Hoge Raad draaide dat oordeel in mei dit jaar terug. Er is nu een nieuw oordeel van het gerechtshof nodig waarin wordt bepaald of de zogenoemde achterbankgesprekken het persoonlijke stempel van Willem Endstra dragen.

"De uitingen van iemand zijn daarmee beschermd. Als iemand anders die te gelde maakt is dat een inbreuk op je auteursrecht", zegt De Rooij in het interview met journalist Twan Huys.

De Vries

De Vries zegt in de tv-gids de claim 'met belangstelling' tegemoet te zien. Hij is van mening dat De Rooij 'zich beter kan bekreunen over de inbreuken die Joran heeft gemaakt op het jonge leven van Natalee Holloway'. "Een rechtszaak is een mooi moment om nog eens uitleg over bepaalde gedragingen van Joran te vragen."

Holloway

Natalee Holloway verdween drie jaar geleden op Aruba. In een door zeven miljoen mensen bekeken uitzending op SBS 6 zei Van der Sloot tegen een door De Vries ingeschakelde infiltrant in een auto met verborgen camera's dat hij wel degelijk meer wist van de verdwijning van de Amerikaanse studente.

Holloway zou onwel zijn geworden tijdens een vrijpartij, waarna Van der Sloot een vriend zou hebben gebeld om hem te helpen haar te dumpen in zee. De uitzending won in september een Emmy Award in de categorie Current Affairs.

Van der Sloot is op vrije voeten. Het OM oordeelde dit jaar na De Vries' uitzending dat hij niet opnieuw kon worden aangehouden op basis van de bekentenis met de verborgen camera.