NAIROBI - Zestig stoffelijke overschotten van vluchtelingen uit Somalië en Ethiopië zijn aangespoeld op de kust van Jemen.

Veel van de slachtoffers zijn het afgelopen weekeinde door mensensmokkelaars op zee overboord gegooid, meldde de internationale organisatie Medicins sans Frontières (MSF).

Volgens een woordvoerder waren de vluchtelingen vanuit de Somalische havenstad Bosasso in verschillende boten op weg naar Jemen.

Springen

In één geval werden Afrikanen gedwongen overboord te springen, omdat de smokkelaars bang waren dat ze door de kustwacht werden ontdekt, meldden overlevenden van het drama. Een acht maanden zwangere vrouw raakte gewond toen ze in zee door de schroef van de motor werd geraakt.

In een ander geval kapseisde een schip in de Golf van Aden. Daardoor kwamen 23 Afrikaanse vluchtelingen om het leven.

UNHCR

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben tussen begin 2008 en oktober ongeveer 32.000 mensen vanuit Somalië Jemen veilig bereikt. Ongeveer 365 mensen raakten tijdens de overtocht vermist en zeker 230 personen overleefden de reis niet, aldus de VN vorige maand.

Veel Somaliërs proberen hun land te ontvluchten. Het land gaat gebukt onder gewapende conflicten en een langdurige periode van droogte. Daardoor zijn de voedselprijzen omhoog geschoten.