OISTERWIJK - Het moest een leuk cadeau worden, maar filmmaatschappij Warner Brothers (WB) gunde het de nieuwe minister-president van Nederland Balkenende niet. WB stond niet toe dat de CDA-leider bij zijn afscheid van de fractie een tekening kreeg die op het portret van Harry Potter was gebaseerd.

Een en ander bleek donderdagavond vlak voordat de fractie op de studiedagen in Oisterwijk afscheid wilde nemen van Balkenende. Naast een bos bloemen had de fractie voor Balkenende ook een 'leuke' tekening laten maken, natuurlijk geïnspireerd op de tovenaarsleerling Harry Potter. Maar deze kon dus op het laatste moment niet worden overhandigd.

Verscheidene keren was er overleg geweest tussen de tekenaar en Warner Brothers over het portretrecht. "Dat niet geschonden zou worden",verzekerde een CDA-woordvoerder. Niks leek ertussen te komen, totdat donderdag toch nog een telefoontje naar de fractie kwam met de mededeling dat er een proces zou volgen als de tekening publiek zou worden. De fractie overwoog nog het dreigement te negeren. Bij nader inzien koos men er toch voor dat niet te doen, om de premier niet in een lastig parket te brengen.

Op de bijeenkomst werd overigens afscheid genomen van alle CDA'ers die naar de regeringsploeg overstappen.