NEW YORK - Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte vecht erom bij beide VN-tribunalen in functie te blijven. Maar VN-secretaris-generaal Kofi Annan wil de functie bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag scheiden van die bij het Rwanda-Tribunaal in Arusha.

Dit is van diplomatieke bronnen in New York vernomen waar Del Ponte maandag met Annan over de kwestie sprak. De Rwandese regering in Kigali wil al enige tijd van Del Ponte af. De Zwitserse wil niet alleen misdaden van Hutu's onderzoeken, maar ook van de door Tutsi's gedomineerde regering in Kigali.

Annan liet zich maandag in New York voor het eerst in het openbaar uit over de kwestie. “Vanaf het begin is er één hoofdaanklager geweest om beide tribunalen aan te sturen. Er is een mening dat - nu we het einde naderen en beide tribunalen gevraagd worden met een voltooiingstrategie te komen om in staat te zijn hun werk af te ronden en de hoven te sluiten - het noodzakelijk kan zijn twee hoofdaanklagers te hebben om dit essentiële deel van het werk aan te kunnen.”

Volgens diplomaten zouden de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad geen bezwaar hebben tegen de door Annan beoogde scheiding van functies. Del Ponte's mandaat loopt in september af.