KICHANGA - De rebellenleider van de Tutsi's, de Congolese ex-generaal Laurent Nkundu, wil onderhandelen met de overheid.

Komen de huidige regeringsleiders niet aan tafel dan zal hij ze "uit de macht verdrijven", aldus Nkunda op een persconferentie.

"We willen directe onderhandelingen met de overheid. We wachten op een antwoord", stelde Nkunda zondag. De troepen van de oud-generaal vechten tegen het regeringsleger in Oost-Congo. Door het geweld zijn zeker een kwart miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Discrimineren

De overheid weigerde overleg met Nkunda en zijn aanhangers. Volgens een woordvoerder moeten dat alle ,,gewapende troepen'' in Noord-Kivu gelijk behandeld worden. ,,Wij zien geen reden andere groepen die voorstellen hebben te discrimineren'', aldus de zegsman.

De overheid tekende in januari met verscheidene groeperingen een vredesovereenkomst. Ook Nkunda ondertekende. De andere betrokken groepen hebben tevens recht op onderhandelingen, vindt de overheid.

Tutsi's

Nkunda zegt Tutsi's te beschermen tegen gevluchte Hutu-milities, die in 1994 in buurland Rwanda genocide pleegden. Na vier dagen van geweld kondigde Nkunda een eenzijdig staakt-het-vuren af. Berichten over gewelddadigheden in Noord-Kivu blijven echter aanhouden.