PHNOM PENH - Het staatshoofd tijdens het bewind van de Rode Khmer in Cambodja, Khieu Samphan, mag voorlopig niet naar huis. Dat heeft het Cambodja-Tribunaal bepaald, zo bleek maandag.

Khieu eiste vrijlating omdat volgens hem onvoldoende bewijs is om hem te veroordelen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De detentie van de 77-jarige oud-leider verloopt 19 november en moet door de rechters verlengd worden.

De rechters stelden in hun besluit, dat al op 28 oktober is genomen, dat er "geloofwaardige redenen" zijn dat Khieu heeft aangezet tot "moord, uitroeiing, vervolging en andere inhumane handelingen."

Rode Khmer

De in Parijs opgeleide Khieu stond in de jaren vijftig van vorige eeuw aan de wieg van de Rode Khmer. Tijdens het communistische regime kwamen tot twee miljoen mensen om door executies, honger en uitputting. Khieu houdt vol geen misdaden te hebben gepleegd.

Het door de Verenigde Naties gesteunde hof is speciaal opgezet om de leiders van het Rode Khmer-bewind (1975-1979) te berechten.