AMSTERDAM - Saudi-Arabië heeft vijf jaar geleden een terreuraanslag in de Verenigde Staten voorkomen. Extremisten waren toen van plan een vliegtuig te kapen en boven een dichtbevolkte Amerikaanse stad te laten exploderen.

Ze maakten zich op het plan uit te voeren toen de autoriteiten daar een stokje voor staken. Een Saudische functionaris bevestigde zondag een bericht daarover in de krant Al-Watan.

Het beweerde complot uit 2003 was een van de 160 terroristische plannen die de Saudische autoriteiten vorige maand meldden te hebben verijdeld. Waarom ze het plan uit 2003 niet eerder hebben onthuld en waarom het voor het eerst in de door de overheid gecontroleerde krant Al-Watan werd gepubliceerd is onduidelijk.

Bijzonderheden

De terroristen wilden door de VS reizen op weg naar een andere bestemming. Op die manier hoefden zij geen visa aan te vragen. De Saudische functionaris wilde verder geen bijzonderheden geven, zoals de stad die het doelwit was en of de betrokkenen zijn gearresteerd.

Minister van binnenlandse zaken prins Nayef maakte in oktober bekend dat de afgelopen vijf jaar in het koninkrijk 991 verdachten zijn aangeklaagd wegens betrokkenheid bij dertig terroristische aanslagen, die aan 164 mensen het leven kostten.

Verijdeld

Het ministerie zei toen dat 160 aanslagen waren verijdeld en dat de autoriteiten in de betrokken landen na de ontdekking langs officiële kanalen van de plannen op de hoogte werden gesteld.

Saudi-Arabië hangt een strenge, conservatieve islamitische leer aan. Extremistische organisaties als Al-Qaida vinden echter dat de leiders in het koninkrijk hun oren te veel naar het Westen laten hangen.