AMSTERDAM - Congo heeft hulp nodig om het broze bestand tussen rebellen en regeringstroepen in het oosten van het land overeind te houden. Militaire versterkingen dienen echter in de eerste plaats via de bestaande vredesmacht van de Verenigde Naties te lopen.

Dat hebben de Britse en Franse ministers van buitenlandse zaken zondag na een bliksembezoek aan de regio gezegd.

De ministers David Miliband en Bernard Kouchner voerden sinds vrijdag besprekingen in Congo, Rwanda en Tanzania. De internationale gemeenschap moet het afleveren van humanitaire hulp ondersteunen, de VN-troepenmacht versterken en helpen bij het tot stand brengen ??n uitvoeren van overeenkomsten, lieten zij in een gezamenlijke verklaring weten.

Voedsel

De crisis in het oosten van Congo verdient internationale aandacht vanwege de geschiedenis van de regio en de omvang van het menselijk leed, zeggen de ministers. De onmiddellijke behoefte aan voedsel, onderdak, water en medische verzorging moet door lokale en internationale samenwerking worden vervuld.

Op langere termijn is een politieke regeling noodzakelijk om herhaling van het geweld te voorkomen. De Afrikaanse Unie onder leiding van de Tanzaniaanse president Jakaya Kikwete zou hierin het voortouw moeten nemen, aldus Miliband en Kouchner.

Zij roepen de Congolese regering op haar strijdkrachten naar behoren aan te sturen en 'communicatiekanalen' te openen met alle bevolkingsgroepen en buurlanden. Met name Rwanda zou deze inspanningen moeten ondersteunen.