DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft plannen om criminelen zwaarder te straffen. De fracties van CDA, PvdA en VVD zullen hun voorstellen komende week presenteren tijdens een debat over de begroting van het ministerie van Justitie.

Oppositiepartij VVD vindt dat sommige misdrijven zwaarder bestraft moeten worden, omdat Nederlanders anders hun vertrouwen in de rechtsstaat verliezen. Tweede Kamerlid Fred Teeven noemt als voorbeeld kinderporno. Hij wil de strafmaat voor dit kindermisbruik verdubbelen.

Daarnaast hopen de liberalen snel een einde te maken aan de praktijk waarin strafzaken stuklopen op vormfouten. Teeven vindt het "volstrekt onaanvaardbaar" dat het Openbaar Ministerie (OM) recent twee verdachten van een gewapende overval op een Amsterdamse discotheek moest laten gaan omdat hun strafdossier was zoekgeraakt.

Aangrijpen

De regeringspartij PvdA zal het begrotingsdebat dinsdag en woensdag ook aangrijpen om over straffen te spreken. Kamerlid Ton Heerts wil dat het voorwaardelijke deel van een straf wordt opgerekt. Hij ziet liever dat een veroordeelde na zijn celstraf nog twee jaar voorwaardelijk krijgt dan één.

"Je wordt dan na het uitzitten van je straf langer gevolgd. Dat geeft meer ruimte voor een persoonsgerichte aanpak met cursussen of gedragsbeïnvloeding", aldus Heerts. "En de voorwaardelijke straf blijft als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangen. Je bedenkt je wel voordat je nog eens de fout in gaat."

Onderzoek

Kamerlid Sybrand van Haersma Buma heeft eveneens vragen over de strafmaat in Nederland. Hij zal namens coalitiefractie CDA een onderzoek vragen waarin minister Ernst Hirsch Ballin de straffen in Nederland vergelijkt met die in het buitenland.

"Dat onderzoek mag niet vrijblijvend zijn. Als blijkt dat straffen in Nederland lager liggen dan in andere Europese landen en de Verenigde Staten, dan moet onze strafmaat omhoog", vindt Van Haersma Buma. "Criminaliteit is tegenwoordig internationaal en we moeten ervoor zorgen dat Nederland geen walhalla wordt voor criminelen."

Het CDA wil dat het onderzoek niet alleen kijkt naar de hoogte van straffen, maar ook naar de uitvoering ervan. "In sommige landen krijgen mensen wel een hoge straf, maar zitten ze maar een klein deel daadwerkelijk uit."