AMSTERDAM - Gemeenten hebben de begrotingen voor bouwprojecten de afgelopen jaren met honderden miljoenen euro's overschreden. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws.

De projecten zouden vooral duurder uitvallen vanwege gestegen bouwkosten, slechte planning en bestuurlijke fouten.

Alleen al in Amsterdam telde RTL een overschrijding van 405 miljoen euro bij bouwprojecten over de laatste twee jaar. Opvallend is verder de bouw van twintig Friese politiebureaus. Dat project werd begroot op 37,7 miljoen euro, maar kostte uiteindelijk 106 miljoen.

De kosten van de beruchte 'Blunderput' bij het Rotterdamse Museumpark zijn nu al ruim twee keer groot als het begrote bedrag van 48,2 miljoen euro.

De kostenoverschrijding is een structureel en landelijk probleem, weet RTL Nieuws. Bouwprojecten zouden veelal stil komen te liggen omdat geen rekening wordt gehouden met zaken als bodemsanering, vergunningen en verborgen gebreken.

Enquête

De nieuwsrubriek liet verder een enquête houden onder gemeenteraadsleden over de kostenoverschrijdingen bij bouwprojecten. Bij 89 procent van de gemeenten was sprake van projecten die duurder uitvielen dan begroot.

Vier op de tien raadsleden denken dat wethouders de begroting expres te laag vaststellen om toestemming te krijgen van de gemeenteraad.