KINSHASA - Zo'n 50.000 inwoners van Dungu in het noorden van de Democratische Republiek Congo zijn zaterdag op de vlucht geslagen.

De stad was in de nacht aangevallen door Ugandese rebellen van het Verzetsleger van de Heer (LRA). Dit hebben de VN en hulporganisaties laten weten. Bij de aanval op de stad vlakbij de grens met Sudan zijn zeker negen doden gevallen. Er is tot in de middag gevochten tussen het LRA en het Congolese regeringsleger.

LRA

Nu het Ugandese regeringsleger het noorden van Uganda weer beter onder controle heeft, is het LRA uitgeweken naar buurlanden. De rebellen onder leiding van Joseph Kony moorden, verkrachten, ontvoeren en plunderen in Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Sudan.

Bisschop Dungu

Een medewerker van de bisschop van Dungu, de katholieke priester Benoît Kinalegu, was vorige maand in Nederland. Hij zei tegen het ANP dat in de geteisterde regio rond Dungu geen internationale pers aanwezig is om over het LRA-geweld te berichten. De noodlijdende bevolking krijgt geen internationale humanitaire hulp.

'Ongelofelijke taferelen

Kinalegu heeft van ontvoerde schoolkinderen die bij het LRA zijn weggelopen, verhalen gehoord over "ongelofelijke taferelen''. Zo worden gevangen Congolezen op een beestachtige manier afgemaakt door het LRA, met bijlen en kapmessen. "Er zijn zelfs twee moeders zo geëxecuteerd terwijl zij hun baby's op hun rug droegen.''

De LRA-aanval op Dungu staat los van het conflict in het verder zuiderlijk gelegen Noord-Kivu, waar Tutsi-rebellen strijden tegen het Congolese regeringsleger.

Coltanreserves

De wereldwijde vraag naar zeldzame delfstoffen zoals het metaal coltan, dat cruciaal is voor de fabricage van onder meer chips in mobiele telefoons, stimuleren het conflict in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Dat heeft de Britse mensenrechtenorganisatie Global Witness zaterdag gezegd. Een derde van de wereldwijde coltanreserves bevinden zich in Congo. Ook zit in Congo veel goud en een soort tinerts in de grond.

De rebellen en het regeringsleger verdienen al jaren aan de illegale handel in de zeldzame grondstoffen, wat onbestraft blijft. De organisatie roept fabrikanten wereldwijd op geen grondstoffen en mineralen meer van de rebellen en het leger te kopen.