FRANKFURT - De rechtbank in het Duitse Frankfurt am Main heeft maandag de 28-jarige Magnus G. wegens moord op de elfjarige bankierszoon Jacob von Metzler tot levenslang cel veroordeeld.

De rechtbank achtte bewezen dat G. in september Jacob heeft ontvoerd toen deze op weg was naar school. Nadat zijn ouders het losgeld hadden betaald van 1 miljoen euro, keerde de jongen echter niet naar huis terug. Na een grootscheepse zoekactie vond de politie op aanwijzingen van de verdachte het lichaam van de jongen in een ravijn waar water in stond. Het slachtoffer was gewurgd.

De rechtbank rekende G. bijzonder zware schuld toe. Daardoor is uitgesloten dat hij na vijftien jaar voorwaardelijk vrijkomt, wat anders in Duitsland bij levenslang wel mogelijk is. G.'s verdediging had "eenvoudig" levenslang bepleit, omdat de cliënt een verklaring heeft afgelegd en berouw heeft getoond. De verdediging had bij voorbaat laten weten in geval van dit verzwaarde vonnis in hoger beroep te zullen gaan.

Het politieoptreden tegen G. heeft veel stof doen opwaaien. Agenten hadden hem geschaduwd bij de overdracht van het losgeld en de volgende dag gearresteerd. Nadat G. in eerste instantie een verkeerde plek had opgegeven waar het slachtoffer zich zou bevinden, dreigde een politiechef hem met marteling. Tegen de betrokken politiefunctionarissen is inmiddels een gerechtelijk onderzoek ingesteld.