DEN HAAG/KABUL - De Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif heeft zaterdag het commando op zich genomen over alle ISAF-troepen in het zuiden van Afghanistan.

Dat gebeurde tijdens een militaire ceremonie op de grote ISAF-basis in Kandahar, die werd bijwoond door generaal David McKiernan, de bevelhebber over alle ISAF-troepen van de NAVO in Afghanistan.

De Kruif nam het bevel over van de Canadese generaal-majoor Marc Lessard. De Nederlander voert het komende jaar de ongeveer 19.000 manschappen aan in de zes zuidelijke provincies van Afghanistan (RC South). De leidende landen wisselen de bevelvoering onderling af.

Het is de eerste keer dat de bevelhebber in het zuiden een jaar lang dienst doet. De eerste Nederlander die hem voorging was Ton van Loon in 2007. Door het commando zijn het komende jaar ongeveer 75 Nederlandse militairen extra in Kandahar.

Dynamisch jaar

De Kruif zei zaterdag een dynamisch jaar te verwachten, met de uitbreiding van de capaciteit van de Afghaanse veiligheidstroepen en de coalitietroepen.

Ook refereerde hij aan de registratie van de kiezers in de aanloop naar verkiezingen voor een nieuw parlement in 2009. Hij zei trots te zijn het bevel te voeren over zo veel mannen en vrouwen die uit verschillende landen en culturen komen maar eensgezind zijn in hun toewijding aan deze operatie.

Koenders

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) was wel in het land, maar kon niet bij de commando-overdracht zijn. Hij zei er alle vertrouwen in te hebben dat De Kruif erop toeziet dat de ontwikkelingskant van de missie in het hele zuiden belangrijk blijft.

Volgens Koenders groeit de steun voor de aanpak om met lokale organisaties en stammen te werken aan de opbouw en van daaruit veiligheid te creëren.

Lessard zei in zijn afscheidsspeech dat er de afgelopen negen maanden een goede samenwerking is geweest tussen de staf van RC South en de Afghaanse bevelhebbers in het zuiden.