HILVERSUM - De mensen in Nederland vinden pakjesavond op 5 december de belangrijkste traditie binnen de eigen contreien. Dat blijkt uit een onderzoek onder duizenden inwoners van ons land. Het is gehouden door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

De resultaten werden zaterdag bekendgemaakt bij de opening van het Jaar van de Tradities door koningin Beatrix in Hilversum. Op de tweede plaats staat het optuigen van een kerstboom en op de derde plek de combinatie Koninginnedag en vrijmarkt.

De combinatie oliebol/oudejaar eindigde op de vierde plaats, gevolgd door Pasen/eieren verven. Het instellen van het carnavalsfenomeen Raad van Elf staat op zes, het uitdelen van beschuit met muisjes op zeven.

Het kaarsjes uitblazen/verjaardag vieren behaalde de achtste plaats op het ereschavot, Sint Maarten kwam op negen en haring happen op tien.

Bevrijding

Het memoreren van de Bezetting en de Bevrijding op 4 en 5 mei haalde nog de dertiende plaats, meteen gevolgd door het Suikerfeest. Het aanheffen van het Wilhelmus komt op de lijst van honderd tradities verrassend niet voor.

Op 29 staat toch nog altijd de kerkgang, op 34 de fietscultuur, op 36 prinsjesdag en op 45 'hard werken'. Opmerkelijk zijn 'e-mails lezen' op 56 en besnijdenis van jongens op 74.

De ondervraagden konden niet uit voorbeelden kiezen, maar moesten zelf tradities aandragen die ze voor zichzelf of voor ons land als geheel van belang vinden.

Tentoonstelling

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur brengt dit jaar de tradities en rituelen in Nederland in beeld met onder andere een reizende tentoonstelling.

Het Centrum is een landelijk instituut voor de cultuur van het dagelijks leven en het immaterieel erfgoed. Het doel van het centrum is zichtbaarheid en besef van historische achtergronden. Het centrum ondersteunt organisaties op het terrein van volkscultuur, regionale geschiedenis, folklore en volkskunst.