DEN HAAG - De gemeente Wassenaar laat de mogelijkheid open om het fotoverbod rond Villa Eikenhorst, het woonhuis van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, uit te breiden. Dat bleek maandag tijdens een kort geding in Den Haag, waarin de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren intrekking van het verbod eisten.

Mocht de voorzieningenrechter beslissen dat Wassenaar het maken van foto's van de prinselijke woning terecht heeft verboden, dan blijft de gemeente in de gaten houden of de restrictie werkt. De ring waarbinnen het verbod geldt, kan groter worden als duidelijk is dat er nog plaatjes van het huis en zijn bewoners kunnen worden geschoten, zei een gemeenteambtenaar. Het eventuele besluit moet de gemeenteraad dan nemen.

Wassenaar

De NVJ en de hoofdredacteuren spanden het geding aan tegen Wassenaar, omdat zij vinden dat de beperking ingaat tegen het recht op vrije nieuwsgaring. Advocaat D. Griffiths van de journalisten noemde de maatregel 'erger dan censuur'. Door het verbod kan namelijk de informatie niet worden vergaard, laat staan verspreid, aldus de raadsman. Als zo'n maatregel gewenst is, dan moet de Rijksoverheid zich daarover buigen en niet een lagere overheid als de gemeente Wassenaar.

Kortgedingrechter R. Paris hield de gemeente voor dat ze alternatieven heeft voor een fotoverbod: de eigenaars zouden kunnen besluiten een groter deel van het landgoed af te sluiten voor wandelaars. Advocaat J. de Vries Robbé van Wassenaar stelde dat daarvan meer mensen te lijden zouden hebben dan de 'drie fotografen in de maand' die door het verbod worden gedupeerd. Eerder haalde hij nog 'hordes fotografen' aan als een van de redenen voor het verbod.