VEENENDAAL - Een conducteur heeft zondag in Veenendaal voorkomen dat een groepje jongeren een levensgevaarlijke stunt uithaalde. De jongens hadden op station Veenendaal West een plank achter een trein gebonden. Op de plank was een stoel gemonteerd en een constructie om de treinsurfplank op de rails te houden, aldus de politie maandag.

Op last van de conducteur tilden de jongens de plank van de rails op het perron, waarna ze er spoorslags vandoor gingen. Daarbij lieten zij een mes achter, dat volgens de politie kennelijk bedoeld was om de surfplank los te kunnen snijden van de trein, als de stunt te gevaarlijk zou worden. De conducteur waarschuwde de politie, maar had slechts een zeer summier signalement van de jongens.

Agenten kwamen vervolgens drie jongens op het spoor. Het drietal (18, 22 en 22 jaar oud uit Veenendaal) zei wel op het perron te zijn geweest, maar niets van de treinsurfpoging te weten. Op de beelden van hun videocamera was alleen te zien dat iemand op een crossfiets over het perron reed. Omdat er geen bewijzen waren dat de jongens bij de surfstunt betrokken waren, moest de politie hen laten gaan.