BATH - Het zwaarbeschadigde containerschip Pelican 1 is vlotgetrokken. Het is onderweg naar de haven in Vlissingen-Oost. Twaalf sleepboten en een drijvende bok verslepen het schip.

Volgens een woordvoerder van bergingsbedrijf Multraship/URS ligt het schip nu weer even op een ankerplaats tussen de Overloop van Valkenisse en het Nauw van Bath in afwachting van het opkomende tij. De zegsman verwacht dat het schip tegen de avond bij de Pas van Terneuzen aankomt. Daar moet weer hoogwater worden afgewacht om verder te kunnen gaan naar Vlissingen-Oost.

Verkeershinder

Volgens een woordvoerder van de Scheepvaartdienst Westerschelde zal het overige scheepvaartverkeer op de Westerschelde weinig hinder ondervinden van de bergingsoperatie.

Pelican 1

De Pelican 1 raakte zondag 20 juli zwaarbeschadigd bij een aanvaring op de Westerschelde. Het schip, varend onder de Maltese vlag, was onderweg naar de haven van Antwerpen en was geladen met containers met onder meer zoutzuur in gasvorm en waterstofperoxide. Rond 03.00 uur maandagochtend wisten de bergers het vaartuig bij hoogwater vlot te trekken.

Diepgang

Bergers kunnen de Pelican niet naar Antwerpen verslepen omdat het te veel diepgang heeft, doordat het is volgelopen met water, en er richting de Belgische havenstad een aantal sluizen moet worden gepasseerd. Omdat het schip in de richting van Antwerpen lag, moesten zij het na het vlottrekken keren in de vaargeul. Het overige scheepvaartverkeer werd enige tijd stilgelegd.