GENEVE - De Congolese opstandelingen hebben 50.000 vluchtelingen verdreven uit vluchtelingenkampen nabij de stad Rutshuru, in de provincie Nord-Kivu.

Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) vrijdag in Genève gezegd.

De UNHCR zegt betrouwbare informatie te hebben gekregen dat bewoners van verschillende vluchtelingenkampen werden gedwongen te vertrekken en dat de kampen zijn geplunderd en platgebrand.

Een woordvoerder zei zich grote zorgen te maken over de vluchtelingen. Tienduizenden mensen zijn de afgelopen dagen op de vlucht geslagen voor het geweld en hebben hun huizen moeten verlaten.

Verenigde Naties

De mensenrechtenorganisatie van de VN beschuldigde vrijdag het regeringsleger van de Democratische Republiek Congo van moord, verkrachting en plundering in de hoofdstad Goma.

De afgelopen dagen heeft de mensenrechtenorganisatie nieuwe berichten gekregen over gewelddadigheden die vooral door het leger zijn begaan, aldus de UNHCR in een verklaring.

VN-functionarissen hebben verhalen gehoord over militairen die onschuldige burgers doodden. Zo zou een soldaat een barman hebben doodgeschoten, omdat hij de bediening te traag vond.

EU

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner vliegt vrijdag nog naar Congo voor overleg met autoriteiten. Frankrijk is momenteel voorzitter van de Europese Unie.

De EU-landen zijn het nog verre van eens over een EU-missie naar Congo. Ambassadeurs van de EU-landen spraken vrijdag wel hun zorgen uit over de ontwikkelingen in Congo, maar concrete afspraken over een humanitaire missie werden niet gemaakt.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner lanceerde eerder deze week het idee om 1500 militairen naar Congo te sturen, om de VN-macht Monuc te helpen. Die bleek machteloos tegen de opmars van de Tutsi-rebellen. België bepleitte een dag erna al een EU-macht van 2000 tot 3000 militairen.

Maar vooral Duitsland en Groot-Brittannië niets voor een militaire missie. Ook Nederland heeft vooralsnog geen plannen om troepen te sturen.

Een humanitaire missie lijkt nu het maximaal haalbare, na de diplomatieke missie van Kouchner en Miliband. De EU-ministers van Buitenlandse zaken praten maandag tijdens informeel overleg in Marseille verder over Congo.

Hulp

De EU wil humanitaire hulp bieden, maar hoe is nog onduidelijk. Stichting Vluchteling heeft inmiddels girorekening 999 geopend om de nieuwe stroom vluchtelingen in het oosten snel te kunnen helpen.