DEN HAAG - Minister Korthals van Justitie wil laten onderzoeken of het klopt dat de douane op Schiphol onlangs een vrouw met 14 kilo cocaïne in haar bagage, heeft laten lopen. Alleen de drugs werden in beslag genomen. Als dat waar is, is dat onacceptabel. Dat heeft de woordvoerder van de bewindsman dinsdag desgevraagd meegedeeld.

Aanleiding is een memo over dit incident van een anonieme douanier, waarvan het Parool

De politieke partijen zijn het niet eens met een advies van hoofdofficier van justitie in Haarlem, H. Wooldrik, van vorige week om drugskoeriers met minder dan 1 kilo cocaïne niet meer vast te zetten in verband met het cellentekort. De douane moet alleen de drugs in beslag nemen en een proces-verbaal opmaken. Dat geldt ook voor buitenlandse koeriers.

Overspoeld

Douanepersoneel zelf is verbolgen over deze handelwijze, meldt het Parool. In een brief aan hun leidinggevenden beklagen ze zich erover dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen. "Juist nu de maatschappij wordt overspoeld met drugs, moeten wij, op uitdrukkelijk verzoek, onze kop in het zand steken." Volgens de briefschrijvers bestaat er zoveel onvrede over dit beleid dat veel medewerkers zich ziek melden.

Het CDA had al aangekondigd voor volgende week uitleg van Korthals te willen hebben. Zoniet, dan zal de partij een spoeddebat tijdens het reces aanvragen.