WASHINGTON - De Israëlische premier Ariel Sharon is maandag in de Verenigde Staten aangekomen voor overleg met president George Bush. Het is sinds maart 2001 de achtste keer dat Sharon een bezoek brengt aan het Witte Huis.

Sharon bespreekt met Bush de routekaart naar vrede die moet leiden tot de stichting van een Palestijnse staat. De premier kan rekenen op kritiek op de bouw van een muur rond de Westelijke Jordaanoever.

Bush omschreef de muur tijdens het bezoek van de Palestijnse premier Mahmoud Abbas vorige week als "een probleem". Het was Abbas' eerste bezoek aan Washington sinds hij in april minister-president werd.

Volgens Bush is het "zeer moeilijk vertrouwen op te bouwen tussen Palestijnen en Israël met een muur rondom de Westbank". Israël zegt met de muur Palestijnse zelfmoordaanslagen te willen voorkomen.

Sharon heeft een pakket vertrouwenwekkende maatregelen bij zich. Een ervan is de aanstaande vrijlating van 540 Palestijnse gedetineerden. Onder hen bevinden zich 210 activisten van Islamitische Jihad en Hamas.

Verder heeft het Israëlische leger een aantal controleposten bij Ramallah en Hebron op de Westelijke Jordaanoever opgeheven. Bovendien wil Israël zich terugtrekken uit nog twee steden van de Westbank.