ROTTERDAM - Remco Oosterhoff, voorzitter van de Rotterdamse vertrouwenscommissie, gaat onderzoeken wie geheime informatie heeft gelekt rond de voordracht van Ahmed Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam.

Oosterhoff informeerde de leden van de vertrouwenscommissie daarover maandagavond, zo schrijft hij donderdag in een brief aan de gemeenteraad. Hij hoopt het onderzoek over drie tot vier weken te hebben afgerond.

De vertrouwenscommissie boog zich de afgelopen maanden over de opvolger van burgemeester Ivo Opstelten. De leden hebben een geheimhoudingsplicht. Overtreding daarvan kan een geldboete of zelfs een celstraf opleveren.

Publicaties

Toch kwam geheime informatie op straat te liggen. Zo verschenen er diverse publicaties in verschillende media over wat zich tijdens de besloten raadsvergadering had afgespeeld.

Ook schreven kranten op de ochtend van de voordracht dat Aboutaleb een van de kandidaten was. Oosterhoff bekijkt of het lekken "nader te duiden is in de richting van specifieke personen".

Onderzoek

Het onderzoek komt er mede op voorspraak van Jan Franssen, commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. Hij adviseerde Oosterhoff vorige week al een onderzoek in te stellen. Hij dreigde naar minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) te stappen als dat advies niet zou worden opgevolgd.

Oosterhoff liet eerder al weten dat de voordracht van Aboutaleb door het lekken niet in gevaar is gekomen. De ministerraad behandelt de zaak hoogstwaarschijnlijk vrijdag.