DEN HAAG - Reizigers kunnen vanaf eind januari alleen de ov-chipkaart gebruiken in de Rotterdamse metro. De vertrouwde strippenkaart vervalt dan als geldig vervoerbewijs.

Ingewijden bevestigen donderdag een bericht hierover in het AD. Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) zal haar beslissing vrijdag bekendmaken. "Daar lopen wij niet op vooruit", aldus haar woordvoerster.

Rotterdam is al geruime tijd proeftuin voor de invoering van de ov-chipkaart. Volgens verantwoordelijk wethouder Jeannette Baljeu wordt zwartrijden een stuk moeilijker als de toegangspoortjes alleen nog opengaan door deze kaart.

Uitsluitsel

Huizinga beslist over het afschaffen van de strippenkaart. De ChristenUnie-bewindsvrouw heeft de Tweede Kamer beloofd snel uitsluitsel te geven.

Vrijdag overlegt Huizinga met bij het project betrokken vervoersbedrijven en bestuurders. Zij heeft ook een afspraak met wethouder Baljeu.

Klaar

Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET zegt nog geen bericht te hebben gehad van Huizinga, maar klaar te zijn voor de invoering van de chipkaart. Ook de bussen en trams die het bedrijf heeft rijden zijn voorzien van de benodigde apparatuur.

Dat was een van de voorwaarden die de staatssecretaris stelde aan de invoering van het pasje. Ook al blijft de strippenkaart in bussen en trams nog te gebruiken.

Extra kosten

Een andere voorwaarde die Huizinga in november 2007 stelde is dat reizigers niet mogen worden geconfronteerd met extra kosten, bijvoorbeeld doordat zij twee keer een opstaptarief moeten betalen.

Zo betalen reizigers bij gebruik van de strippenkaart in de bus een zone-opstaptarief en bij gebruik van de ov-chipkaart 0,70 cent zonder een meter gereisd te hebben. ,,Ook daar hebben we een oplossing voor'', verzekert de RET.

,,Die delen we na een eventueel positief besluit eerst met het personeel en dan met de rest van de wereld.'' De regionale Consumentenorganisaties zouden ook ,,vierkant'' achter de RET staan, aldus het bedrijf.