AMSTERDAM - Medium Jomanda en twee alternatieve artsen moeten donderdag voor het eerst voor de rechter verschijnen in verband met de dood van actrice Sylvia Millecam, tijdens een zogeheten pro-formazitting op de rechtbank in Amsterdam.

Justitie en de advocaten van Jomanda en de twee alternatieve artsen willen samen ruim veertig getuigen horen in het proces.

Onder hen zijn de acteurs Sjoerd Pleijsier, Gijs de Lange en Wieteke van Dort. Zij gingen veel met Millecam om in de periode voor haar overlijden. Dat bleek donderdag op de rechtbank in Amsterdam tijdens een pro-formazitting.

Volgens justitie zijn Jomanda (60), Jozef K. (55) en Catharinus B. (69) er medeschuldig aan dat de actrice in 2001 overleed aan borstkanker.

Niet-kwaadaardig

De drie hadden Millecam in de periode voor haar dood behandeld en zouden haar hebben wijsgemaakt dat ze een niet-kwaadaardig gezwel had waardoor een operatie niet nodig was.

De actrice wilde geen chemokuur en stond sceptisch tegenover de reguliere geneeskunde.

Jomanda zou haar tijdens healings hebben ingedeeld bij personen met een bacteriële infectie in plaats van bij kankerpatiënten.

Aanwijzingen

Justitie besloot in 2006 de drie niet te vervolgen omdat er onvoldoende aanwijzingen zouden zijn voor strafbare feiten. Het gerechtshof in Amsterdam sprak in april echter uit dat het OM alsnog tot vervolging moest overgaan.

Die uitspraak werd gedaan in een zaak die was aangespannen door de Vereniging tegen de Kwakzalverij en de Stichting Skepsis.

Jomanda

Jomanda was donderdag overigens niet zelf aanwezig in de rechtszaal. Zij is in Canada. Daar verblijft en werkt ze een groot deel van het jaar, aldus haar advocaat Luc Benistant.

De rechter laat over twee weken weten hoe het onderzoek naar de dood van Millecam verder moet gaan. Justitie hoopt de zaak voor volgende zomer inhoudelijk te behandelen.