WASHINGTON - "Ik zal geen perfecte president zijn, maar ik zal altijd zeggen wat ik denk en waar ik voor sta." Dat zei de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama woensdagavond tijdens zijn half uur durende reclamespot op meerdere Amerikaanse zenders tegelijk.

De zendtijd kost het Obama-campagneteam naar schatting 4 miljoen dollar, meldde tv-zender Fox. Het is zestien jaar geleden dat een presidentskandidaat een zogenoemde infomercial van 30 minuten liet uitzenden.

Obama was in de reclamezendtijd onder meer te zien in een soort Oval Office, het kantoor van de president in het Witte Huis. De Democraat herhaalde zijn plannen, zoals belastingverlaging voor de middenklasse.

Ook noemde hij de financiële crisis opnieuw het gevolg van acht jaar beleid van president George Bush. Daarnaast liet hij Amerikanen aan het woord die financiële zorgen hadden of worstelden met de gezondheidszorg.

McCain

McCain sneerde naar Obama's infomercial. "Obama wil u een paar zaken verkopen: gezondheidszorg van de overheid, een energieplan zonder olieboringen en een automatische welvaartsspreider die gemakkelijk opvouwbaar is en onder het bed past."

McCains campagne heeft miljoenen dollars minder ingezameld dan die van Obama. Volgens de Republikein was de reclamezendtijd echter gekocht met "gebroken beloftes en dubieuze campagnedonaties".

Waarde

Volgens McCain had Obama zijn campagne eerst uitsluitend willen financieren met overheidsgelden en had hij daarvoor al getekend. Later koos hij echter toch voor private financiering, waardoor McCain zich genoodzaakt zag hier ook voor te kiezen. "Wat zegt dat over de waarde van zijn andere beloftes?", vroeg McCain zich hardop af.

Tijdens zijn campagne in de staat Florida verscheen Obama woensdag voor het eerst samen met oud-president Bill Clinton op het podium. Clinton, wiens vrouw Hillary het eerder moest afleggen tegen Obama, riep de menigte op vooral op Obama te stemmen.

Hij vergeleek de periode van welvaart gedurende de tijd dat hij in de jaren negentig president was met de huidige crisis onder Bush. Obama haakte hierop in en zei dat het de hoogste tijd is om terug te keren naar deze periode van ,,vrede en welvaart''.