HILVERSUM - Oud-minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken vindt dat de Amerikaanse regering onder leiding van president George Bush "niet deugt".

De Amerikaanse bevolking zelf deugt volgens hem "heel erg". Ook vindt hij het een gevaarlijk element dat Bush zich "door God geroepen voelde" en dat hij daardoor geen twijfel kende.

Bot zei dat in het tv-programma Reporter, dat woensdag een terugblik gaf op acht jaar beleid van Bush. De oud-bewindsman in het vorige kabinet van Jan Peter Balkenende merkte het gebrek aan twijfel toen hij aan de president vroeg of hij de herverkiezingen zou winnen. Bush was daarvan overtuigd.

Boodschap

Hij antwoordde Bot dat hij "door God geroepen was en dat hij de boodschap had gekregen dat het goed zou komen".

Bot denkt dat Bush zich met medegelovigen had omringd, die hem misschien wel op het foute pad hebben gestuurd "waarna hij is gaan geloven dat het zijn roeping was om het zo te doen." Hij doelde op het besluit om oorlog te voeren. Dat gebeurde onder Bush twee keer, in Afghanistan en in Irak.

Verlegenheid

Ook vond Bot het "een domme fout" dat de Amerikanen na de inval in Irak een hoge Nederlandse militair op het podium haalden om aan te tonen dat er steun was van andere landen. Nederland steunde de inval in Irak alleen politiek. Hierdoor werd Nederland als bondgenoot in verlegenheid gebracht.