GOMA/KINSHASA - De opstandelingen in het oosten van de Democratische Republiek Congo hebben woensdagavond eenzijdig een staakt-het-vuren uitgeroepen. De wapenstilstand werd bevestigd door de VN-vredesmissie in Congo (Monuc).

Het staakt-het-vuren moet voorkomen dat er paniek uitbreekt in de Congolese stad Goma, lieten de rebellen in een verklaring weten. Tienduizenden inwoners van Goma en omgeving waren woensdag op de vlucht geslagen voor de oprukkende troepen van rebellenleider Laurent Nkunda.

De Tutsi-rebellen onder leiding van Nkunda, die verenigd zijn in het Nationaal Congres voor de Verdediging van het Volk (CNDP), hadden eerder nog laten weten dat de inname van Goma "woensdagavond of donderdagochtend" een feit zou zijn.

Inwoners

De opmars van de opstandelingen heeft in oostelijk Congo voor een enorme vluchtelingenstroom gezorgd. Vele tienduizenden inwoners zouden het gebied hebben verlaten.

Volgens een medewerker van VN-vluchtelingeorganisatie UNHCR pakten ook de mensen in het vluchtelingenkamp Kibati, iets ten noorden van Goma, massaal hun biezen toen zij zagen hoe een colonne Congolese militairen het gebied verliet.

Vredesmissie

Door de gevechten hebben de Verenigde Naties (VN) besloten om hun civiele personeel terug te trekken uit Goma. De vredesmissie van de VN in Congo zette juist gevechtshelikopters in om een einde te maken aan het geweld.

Het offensief van de rebellen begon afgelopen zondag. Sindsdien zouden ze onder meer de plaats Rutshuru en het natuurreservaat Virunga onder controle hebben weten te krijgen.

De leider van de opstandelingen, Nkunda, verwijt de Congolese regering steun te verlenen aan de Hutu-militie Democratische Krachten voor de Bevrijding van Rwanda (FDLR). Die probeert gewapenderhand vanuit Congo de macht in Rwanda te heroveren.

Represailles

De Hutu's pleegden in 1994 een genocide in Rwanda, waarbij honderdduizenden Tutsi's op een gruwelijke manier werden vermoord. Desondanks wisten de Tutsi's, een minderheid, de macht in Rwanda te grijpen. Uit vrees voor represailles vluchtten de Hutu's naar Congo.

De gevechten zorgen ook voor spanningen tussen Congo en Rwanda. Volgens Kinshasa beschieten Rwandese tanks de Congolezen vanaf heuvels aan de Rwandese kant van de grens. Rwanda beweert juist dat Congolese militaire Rwandees grondgebied onder vuur hebben genomen.