DEN HAAG - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat onderzoeken hoe interne stukken op straat zijn beland. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Justitie, waar de IND onder valt, woensdag gezegd.

De informatie is in elk geval naar de PVV-fractie in de Tweede Kamer gestuurd, bevestigde Kamerlid Sietse Fritsma. Hij zegt dat de stukken vanuit de IND naar hem zijn verzonden.

De anonieme ambtenaren geven daarin volgens Fritsma aan dat staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie misbruik maakt van haar speciale bevoegdheid om verblijfsvergunningen te verlenen aan afgewezen asielzoekers.

Schrijnende gevallen

De interne stukken staan inmiddels op de website van BNR Nieuwsradio. De staatssecretaris kan in schrijnende gevallen alsnog een verblijfsstatus verstrekken, ook al heeft de IND of de rechter dat eerder afgewezen.

Sinds haar aantreden in februari 2007 heeft Albayrak dat ongeveer 340 keer gedaan.

Sinterklaas

Volgens de IND'ers gaat Albayrak "als een soort Sinterklaas (ook uit Turkije afkomstig!)'' haar gang.

PVV-Kamerlid Fritsma, die zes jaar bij de IND heeft gewerkt, meent dat er binnen de dienst forse kritiek wordt geleverd op de handelwijze van Albayrak. Volgens hem gaat de bewindsvrouw "volstrekt willekeurig'' te werk.

Zorgvuldig

De staatssecretaris ontkende dat eerder op de dag. Ze gaf in een overleg met de Tweede Kamer aan dat ze zorgvuldig naar individuele gevallen kijkt.

Een opeenstapeling van omstandigheden kan volgens haar zo schrijnend zijn dat een verblijfsvergunning op z'n plaats is.

Verdonk

Ook wees Albayrak erop dat ze bij het gebruik van de bevoegdheid niet afwijkt van haar voorgangers.

Rita Verdonk heeft in haar periode als minister voor Vreemdelingenzaken circa 1150 maal een verblijfsvergunning verleend aan afgewezen asielzoekers.

Interne stukken

Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (presidium) gaat bekijken hoe het parlement in debatten moet omgaan met interne stukken die ambtenaren naar Kamerleden sturen.

Dat zegde voorzitter Gerdi Verbeet woensdag toe nadat het CDA daarom had gevraagd naar aanleiding van de gelekte IND-stukken.