ROTTERDAM - De negentiende editie van het Zomercarnaval inRotterdam heeft zaterdag net als vorig jaar ongeveer 880.000bezoekers getrokken. Dat heeft de organisatie laten weten. Watbezweet en vermoeid, maar nog altijd breed lachend en enthousiastzwaaiend besloot Patricia Tulen, de koningin van Zomercarnaval, de straatparade door de binnenstad.

Het was een caribisch carnaval onder typisch Hollandseweersomstandigheden. De deelnemers maakte het weinig uit dat detropische temperaturen niet werden gehaald. De traditionelestraatparade is voor hen de beloning van maanden hard werken aankostuums en optreden.

Zien en gezien worden is belangrijk bij het evenement. Langs hetparcours verzamelden zich duizenden toeschouwers. De paraplu dieeen enkeling veiligheidshalve bij zich had, bleef ongebruikt. Hetdreigende wolkendek dat de hele ochtend boven de haven hing, brakopen toen de stoet om 13.00 uur hortend en stotend in bewegingkwam.

Kleurrijke optocht

Koningin Patricia Tulen voerde met haar groep Beija-Flor doBrasil e Holanda de swingende en kleurrijke optocht aan. In haarspoor volgden vijftien andere koninginnen en 2000 deelnemers van 22nationaliteiten. Samen waren ze goed voor een tweeënhalve kilometerlange optocht van zeventig muziek- en praalwagens met daar tussenveel dansgroepen en looporkesten.

Een kwart van de deelnemers was nog maar net in zijntienerjaren. Soms leken de praalwagens en kostuums op de groeigemaakt. Bepluimde hoofdtooien bleken op het moment suprême tegroot of de bandjes van een bikinihesje moesten nodig wordenaangehaald tijdens het swingen. Dat drukte de pret echter niet.Gezien het jeugdig enthousiasme hoeft het zomercarnaval zich geenzorgen te maken over de toekomst.

Hulpverleners spraken van een rustig Zomercarnaval. Bij de vierEHBO-posten meldde zich 60 procent minder mensen dan vorig jaar,toen het een stuk warmer was. Bijna veertig mensen lieten zichbehandelen bij de vier ambulances die langs de route stonden. Dehulpverleners stuurden twintig mensen door naar een ziekenhuis.

Opwarmertje

Ongeveer 20.000 mensen kwamen vrijdagavond kijken bij detraditionele Battle of the Drums, bedoeld als opwarmertje voor destraatparade. Drie brassbands trokken daarbij vanaf locaties buitenhet stadshart naar de Coolsingel, waarna het dansfeest konbeginnen.

De dj's op de verschillende podia speelden vrijdagavond met detoeschouwers, die de regen moesten trotseren, door hen geregeld tevragen de paraplu uit te klappen. Dat gebeurde massaal.