DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat verdachten niet langer kunnen worden vrijgesproken omdat het originele dossier in hun strafzaak kwijt is. De Kamercommissie voor Justitie heeft minister Ernst Hirsch Ballin gevraagd deze reden voor vrijspraak snel uit de wet te schrappen.

De Kamer reageert met het verzoek op de vrijspraak van twee verdachten van een gewapende roofoverval op de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo. De twee ontlopen hun straf omdat het Openbaar Ministerie (OM) hun dossier is kwijtgeraakt.

"Dat is natuurlijk volstrekt onaanvaardbaar", zei VVD-Kamerlid Fred Teeven woensdag naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool.

Veroordeling

Op zijn initiatief heeft de Kamercommissie in een brief spoedwetgeving gevraagd om te voorkomen dat opnieuw verdachten vrijkomen na het zoekraken van hun strafdossier. In de toekomst moet de digitale versie van een dossier of een kopie volstaan voor een veroordeling, vindt Teeven.

In een brief aan minister Hirsch Ballin wordt verder verzocht om meer informatie over de blunder van het OM in de zaak-Jimmy Woo. De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk de resultaten krijgen van een onderzoek dat het OM heeft ingesteld naar deze misser.

Teeven zal de kwestie volgende week ook aan de orde stellen tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Justitie voor 2009.