HILVERSUM - Tweederde van de Nederlanders denkt dat de invoering van de euro voor meer dan normale prijsstijgingen zorgt. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Intomart in opdracht van RTL Nieuws.

In aanloop tot de invoering hebben winkeliers en overheid juist afgesproken om de euro niet aan te grijpen om hogere prijzen te berekenen. De Consumentenbond houdt deze afspraak met regelmatige prijsonderzoeken in de gaten.

Tot dusverre zijn op enkele uitzonderingen na geen prijsverhogingen geconstateerd door de bond. Eind deze maand komen de jongste cijfers naar buiten. In februari publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek de inflatiecijfers over januari.

Vrouwen blijken wat prijzen betreft wantrouwiger dan mannen. Van de vrouwen denkt 70 procent dat de prijzen meer dan normaal zijn gestegen, terwijl dat bij mannen zes op de tien is.

Meer dan de helft van de vijfhonderd ondervraagden zegt nog terug te rekenen naar guldens als ze met euro's betalen. Negen op de tien mensen gebruikt alleen nog euro's. Dat kost weinig mensen moeite. Bijna 60 procent zegt probleemloos te betalen met de nieuwe munt.

/DOSSIEREuro