ROTTERDAM - Door een gasexlosie aan de Schiedamseweg Benedenin Rotterdam zijn zondag tegen 12.00 uur drie mensen lichtgewondgeraakt. De oorzaak van de explosie is nog onbekend, aldus depolitie zondag. Voor acht woningen bestaat instortingsgevaar. Het portiek van deflat is ontzet, het dak van de flat is gedeeltelijk ingezakt.

Ongeveer vijftig woningen in de omgeving liepen schade op door deexplosie, vooral gebroken ruiten. De woningen zijn ontruimd. Bij deevacuatie van bewoners aan de Schiedamseweg en de Engelsestraatstuitte de politie op vijf hennepkwekerijen.

Medewerkers van Eneco sloten aan het begin van de middag gas enelektriciteit af bij het zwaarst getroffen portiek en de tweeportieken die eraan beide kanten aan grenzen. Bewoners zijnopgevangen in het nabijgelegen Zwembad-West. De drie gewondenwerden na behandeling ontslagen uit het ziekenhuis.

Onderdak

Volgens de politie maakten zondagmiddag 67 bewoners gebruik vande opvang in het zwembad, waar ze ook werden geïnformeerd over demogelijkheid gebruik te maken van vervangende woonruimte. De meestemensen die zich in het zwembad verzamelden, hebben echter zelfgeregeld dat ze bij familie of vrienden kunnen verblijven. Voor deoverigen wordt onderdak geregeld. Om hoeveel mensen dat gaat, kande zegsman van de samenwerkende hulpdiensten niet zeggen.

Politie en brandweer gingen de acht woningen in de directeomgeving lange tijd niet in wegens instortingsgevaar. Een hond meteen camera zocht in de loop van de middag eerst in de woningen naaraanwijzingen voor de oorzaak van de ontploffing en eventueleslachtoffers. Daarna gingen hulpverleners de woningen in hetzwaarst getroffen portiek wel in.

Slachtoffers zijn niet meeraangetroffen, aldus de politie. Technisch onderzoek moet de oorzaakvan de explosie aan het licht brengen.

Tramverkeer stil

Wegens de explosie was de Schiedamseweg Beneden, een weg tussenRotterdam en Schiedam, afgesloten, evenals enkele andere straten inde omgeving. Ook lag bijna de gehele middag het tramverkeer langsde plek van de explosie stil.

Loco-burgemeester R. de Faria en T.Harreman, de voorzitter van de deelgemeente Delfshaven, bezochtende plaats van de explosie en spraken met getroffen bewoners.