SANAA - Jemen heeft Nederland om hulp gevraagd voor het door overstromingen getroffen gebied. President Ali Abdullah Saleh heeft dit verzoek neergelegd bij minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), met wie hij woensdag een bespreking had.

Koenders brengt een werkbezoek aan het straatarme land in het Midden-Oosten, waarmee Nederland dit jaar dertig jaar betrekkingen onderhoudt. De minister zei dat Nederland bereid is te helpen als duidelijk is wat nodig is. De hulp zal hij afstemmen in overleg met de Europese Unie.

Het aantal doden en vermisten is inmiddels opgelopen tot 120, met name in de zuidoostelijke provincies Hadramaut en Mahara. Er zijn zeker 2400 huizen verwoest. Ook zijn bruggen, wegen en gebouwen vernietigd, alsmede voorzieningen voor water en elektriciteit.

Noodhulp

De eerste noodhulp is op gang gekomen met hulp van andere Golfstaten en het bedrijfsleven zoals oliemaatschappij Total, die in het gebied actief is. Maar er is nog geen zicht op herstel van de infrastructuur.

De Jemenitische president hoopt op steun van de Europese Unie en van de "Nederlandse vrienden.''

Somalische vluchtelingen

Nederland stelt nog eens 1 miljoen euro beschikbaar voor de opvang van Somalische vluchtelingen in Jemen. Dat heeft minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) woensdag gezegd in de Jemenitische hoodstad Sanaa, waar hij op bezoek is.

Nederland geeft hiermee gehoor aan een oproep van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het geld komt bovenop de half miljoen euro die hij in maart al gaf aan de UNHCR, die daarmee de primitieve omstandigheden in het kamp Kharaz kon verbeteren.

In dat afgelegen kamp in het zuidwestelijke puntje van Jemen worden zeker tienduizend mensen opgevangen die het geweld in Somalië zijn ontvlucht. Veel vluchtelingen steken met gammele bootjes vanuit Somalië de Golf van Aden over.

Eenmaal in Jemen trekken de mannen veelal door naar andere Golfstaten. Vrouwen en kinderen blijven vaak achter en worden in een vluchtelingenkamp gestopt.