DEN HAAG - De Zuid-Hollandse commissaris van de Koningin Jan Franssen is in opspraak geraakt door zijn commissariaat bij aannemer Van Gelder Groep.

Tijdschrift Revu stelt woensdag dat een omstreden vergunning voor de bouw van een kolencentrale zijn werkgever 7 miljoen euro oplevert.

De Van Gelder Groep maakt op de Rotterdamse Maasvlakte een groot stuk grond bouwklaar. Daar moet een kolencentrale komen.

Volgens Revu 'een megaproject, waarvoor een natuurbeschermings- en een milieuvergunning moesten worden aangevraagd bij de Gedeputeerde Staten'. Franssen is voorzitter van GS.

Belangenverstrengeling

Statenlid Bart Vermeulen (SP) liet woensdag weten dat Franssen zijn commerciële nevenfuncties moet neerleggen. "In de provinciewet staat heel duidelijk dat bijbanen alleen zijn toegestaan als de schijn van belangenverstrengeling vermeden kan worden.''

Een woordvoerder van Franssen liet weten dat de commissaris geen inhoudelijke bemoeienis heeft gehad bij het verlenen van de twee vergunningen.

Franssen kwam in 2005 ook in opspraak vanwege zijn nevenfunctie bij Deloitte en bij Stichting Stadion Ontwikkeling Den Haag. Hij had toen dertig bijbanen.