AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft onvoldoende toezicht gehouden op de uitvoering van werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn op de Vijzelgracht. Door de bouw van de nieuwe metroverbinding verzakten daar 19 juni vier panden.

Ook de informatievoorziening aan bewoners was niet goed. Dat concludeert de Gemeentelijke Ombudsman Ulco van de Pol in een woensdag verschenen rapport. Hij noemt het handelen van de hoofdstad "onbehoorlijk".

Oorzaak van de verzakking was een lek in een diepwand van een bouwput van de Noord-Zuidlijn. Het grondwater stroomde de bouwplaats in en het niveau ervan daalde onder de gebouwen, waardoor die begonnen te bewegen.

Voegplanken

De lekkage ontstond doordat eind 2006 voegplanken tussen enkele diepwanden waren achtergebleven. Het was bekend dat dit een verhoogd risico op lekken met zich meebracht, maar de gemeente vertelde dit niet aan de bewoners.

Amsterdam heeft de bewoners ook verkeerd geïnformeerd over het monitoringsysteem dat verzakkingen moet opmerken. De hoofdstad wekte de indruk dat dit zelfs de kleinste beweging van de panden zou signaleren.

Toen de vier gebouwen echter begonnen te verzakken, had het systeem niets in de gaten. De omwonenden hadden dan ook "een vals gevoel van veiligheid'', aldus de Ombudsman.

Ambtenaar

Ook andere dingen gingen die avond mis. Een bewoner meldde zich al om half vijf 's middags bij de gemeente omdat zijn huis aan het verzakken was. De desbetreffende ambtenaar nam hem echter niet serieus en stuurde hem weg.

Pas uren later werd actie ondernomen. Acht bewoners moesten hun huis uit, maar vervolgens was ook de opvang door de gemeente onder de maat.

Panden

De Ombudsman stelt verder dat het gemeentelijke projectbureau Noord-Zuidlijn, verantwoordelijk voor de bouw, wel in de gaten hield wat er in de bouwput gebeurt, maar niet op de panden daaromheen lette.

De dienst milieu- en bouwtoezicht, die moet toezien op de werkzaamheden en de risico's ervan, is daartoe volgens Van de Pol helemaal niet in staat.

De dienst milieu- en bouwtoezicht van de gemeente moet toezien op de bouw, maar heeft daar helemaal niet voldoende personeel en expertise voor in huis.

Stevig

Wethouder Tjeerd Herrema (Noord-Zuidlijn) noemt het rapport "stevig''. "Daar zijn we van geschrokken. Tegelijkertijd zijn we niet geheel verbaasd.''

Hij neemt de door Van de Pol aanbevolen maatregelen over. De Ombudsman is overigens nog bezig met een onderzoek naar de verzakking van zes andere panden in de straat op 10 september. Toen moesten circa twintig bewoners hun huis uit.