DEN HAAG - Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) heeft sinds haar aantreden ongeveer 340 keer een verblijfsvergunning verleend aan afgewezen asielzoekers.

Ze maakte daarbij gebruik van een speciale bevoegdheid om in schrijnende gevallen alsnog een verblijfsstatus te verstrekken.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zei dit woensdag na berichtgeving in De Telegraaf. De bevoegdheid om gratie te verlenen staat los van de pardonregeling voor een 'oude' groep asielzoekers, die onder Albayrak tot stand is gekomen.

Vergunning

Rita Verdonk heeft in haar periode als minister voor Vreemdelingenzaken circa 1150 maal gebruikgemaakt van haar bevoegdheid om in schrijnende gevallen alsnog een verblijfsvergunning te geven aan afgewezen asielzoekers. Albayrak volgde haar in februari 2007 op.

Verzoeken tot gratie komen geregeld van burgemeesters en actiecomités. Zij kunnen Albayrak vragen om ondanks een afwijzing door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) toch een verblijfsvergunnning te geven aan een asielzoeker.

De staatssecretaris kan met haar zogenoemde discretionaire bevoegdheid ook een oordeel van de rechtbank over een asielaanvraag passeren.