DEN HAAG - Bijna alle oppositiepartijen willen een parlementair onderzoek naar de kredietcrisis. Dat blijkt uit een open brief die woensdag in NRC Next staat.

In de oproep staat dat de grote omvang van de crisis veel vragen oproept. De ondertekenaars vinden dat uit de ontstaansgeschiedenis lessen moeten worden getrokken en bekeken moet worden of de crisis op de juiste manier is aangepakt.

Toezicht

Ook willen ze weten of het toezicht in Nederland op orde is en of de staat juist gehandeld heeft ten aanzien van ABN Amro, de reddingsoperatie van Fortis en de steun voor ING. Bovendien moet de rol van het parlement aan de orde komen.

Brand

In de brief krijgt minister Wouter Bos van Financiën alle steun bij 'het blussen van de brand', want op dit moment is het indammen van de crisis van belang.

De brief is ondertekend door de fractieleiders van GroenLinks, VVD, SP, Partij voor de Dieren, D66, PVV en de Groep Verdonk.

SGP

De SGP heeft de oproep als enige oppositiepartij niet ondertekend, omdat die fractie een onderzoek op dit moment voorbarig vindt.

"Een onderzoek is een mogelijkheid, maar niet nu de crisis nog volop woedt. De partijen die nu al hard roepen om zo'n onderzoek, zaaien onnodig onrust en dragen bepaald niet bij tot het vertrouwen dat juist op dit moment nodig is'', stelde de SGP in een verklaring.