MANILLA - Zeker vijftig van de naar schattingtweehonderd rebellerende Filipijnse militairen hebben zichovergegeven. Dat gebeurde voor het ultimatum van president Arroyoafliep. Zij had geëist dat de opstandige soldaten en officierenzich voor 17.00 uur (11.00 uur onze tijd) een einde zouden makenaan de bezetting en naar hun kazernes zouden terugkeren.

Filipijnse militairen bezetten in de nacht van zaterdag op zondag een winkelcentrum in het deel van de hoofdstad Manilla waar de belangrijkste banken zijn gevestigd. Zondagochtend werden er in het winkelcentrum schoten gelost.

Het zouden opstandige militairen zijn van de groep waarvan president Arroyo eerder zaterdag had gezegd dat ze van plan was een staatsgreep te plegen.

Volgens een verslaggever ter plaatse hebben militairen met rode armbanden springladingen aangebracht buiten winkels, hotels en flatgebouwen in het Ayala-winkelcentrum. Volgens de Filipijnse tv gaat om bijna dertig militairen.

'Geen staatsgreep'

Een van hen zei in een radiointerview: "Dit is geen staatsgreep. Wij proberen niet de macht te grijpen. Wij willen slechts onze klachten naar voren brengen."

Terrorisme

De opstandige militairen hebben de regering van president Arroyo zondag beschuldigd van terrorisme. Zij zou wapens aan rebellengroepen verkopen, bomaanslagen laten plegen en plannen hebben om de noodtoestand af te kondigen.

'Magdalo-groep'

De verklaring van de militairen is opgenomen op een videoband en uitgezonden door het tv-station ABS-CBN. De militairen noemen zich de 'Magdalo-groep', naar een groep Filipijnse revolutionairen die in de 19e eeuw vochten tegen het Spaanse koloniale juk.

Wapenhandel

Volgens de mannen, die naast elkaar stonden met op de achtergrond een rode vlag met witte zon, beschuldigen Arroyo ervan wapens te verkopen aan de moslimseparatisten van de MILF. Ook zou de regering zitten achter een serie bomaanslagen die in maart en april tientallen mensenlevens eisten in de zuid-Filipijnse stad Davao.

Noodtoestand

Ook zou Arroyo van plan zijn om in augustus de noodtoestand af te kondigen, met een serie aanslagen in de hoofdstad als voorwendsel. Op die manier zou zij ook na de afloop van haar ambtstermijn in 2004 willen aanblijven.

Zwaar gewapende militairen hebben de wegen naar het presidentieel paleis afgesloten. Er worden extra loyale militairen naar de hoofdstad gehaald.

'Kleine bende'

President Gloria Macapagal Arroyo had eerder zaterdag bekendgemaakt dat een 'kleine bende van schurkachtige onderofficieren en soldaten' van plan was een staatsgreep te plegen. Strijdkrachten en politie zijn op jacht naar leden van de groep, die volgens Arroyo voor de krijgsraad zullen worden gebracht.

De opperbevelhebber van de Filipijnse strijdkrachten heeft zijn 'volledige steun' aan Arroyo uitgesproken. Hij heeft de aanhouding van tien onderofficieren bevolen.

'Gewetenloze politici'

Arroyo zei dat zij woensdag 'in de geest van dialoog en begrip' zeer uitvoerig heeft geluisterd naar klachten van de onderofficieren, maar dat die ondanks haar tegemoetkomingen tegen de wet hebben gehandeld en zich hebben onttrokken aan het opperbevel van de strijdkrachten. Zij waarschuwde 'gewetenloze politici die het messiaanse complex van de officieren steunen ten behoeve van hun eigen naakte ambitie'.

Volgens de president, die in januari 2001 aan de macht kwam na een volksopstand onder leiding van de strijdkrachten, heeft de regering de situatie in het land geheel onder controle. Geruchten over een op handen zijnde staatsgreep deden al een week de ronde, maar Arroyo wees die tot dusver van de hand.

Schotenwisseling

Bij het winkelcentrum in Manilla zijn zondagochtend schoten gelost. Volgens ooggetuigen zou een vrachtwagen die een wegversperring had genegeerd zijn beschoten. De bestuurder zou zijn meegenomen. Het is nog onduidelijk of er gewonden zijn gevallen. Het Amerikaanse tv-station CNN had eerder gerept over waarschuwingsschoten in de lucht.

De in 2001 afgezette Filipijnse president JosephEstrada, die terecht staat omdat hij zijn land economisch zouhebben geplunderd, is ondertussen naar een andere gevangenis in de Filipijnsehoofdstad Manilla overgebracht om te voorkomen dat hij dooraanhangers van de muitende rebellen bevrijd wordt.

Estrada heeft protest aangetekend tegen de overplaatsing. Viazijn woordvoerder heeft hij laten weten dat hij niets met demuiterij te maken heeft, maar "dat hij grote bewondering heeftvoor deze jonge soldaten die hun loopbaan en hun leven riskeren omhun land te redden".

De Verenigde Staten hebben zaterdag gewaarschuwdvoor "onmiddellijke negatieve gevolgen" van een eventuelegeslaagde staatsgreep voor de relatie tussen Washington en Manilla.