MONROVIA - Door de jongste aanvallen van rebellen op de Liberiaanse hoofdstad Monrovia zijn al meer dan duizend doden gevallen. Dat heeft president Charles Taylor van Liberia zaterdag gezegd.

Taylor sprak tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de nationale feestdag van het West-Afrikaanse land. Hij verklaarde nog eens bereid te zijn af te treden, zodra een internationale vredesmacht is gestationeerd in Liberia. Taylor wil de macht dan overdragen aan vice-president Moses Blah of parlementsvoorzitter Nyudueh Morkonmana.

"Als ik niet hier zou zijn, zouden er overal in de stad lijken liggen", aldus Taylor. Toch wil hij in het belang van zijn land aftreden om een eind te maken aan de internationale sancties en het wapenembargo tegen zijn land.

Mortieraanval

Alleen al door een mortieraanval op een kerk in Monrovia zijn zaterdag zeker zeven mensen om het leven gekomen. Tientallen anderen raakten gewond. De toestand van veertien van hen is volgens de autoriteiten kritiek.

Bloedige gevechten

Ongeveer 2000 mensen hadden in de protestantse kerk in de hoofdstad hun toevlucht gezocht wegens de bloedige gevechten. De aanval gebeurde ondanks het bestand dat de LURD-rebellen vrijdag hadden afgekondigd. Ook op andere plaatsen in en rond Monrovia werd zaterdag weer gevochten.

Zaterdagavond is opnieuw het centrum van Monrovia beschoten, evenals de wijk Mamba Point waar onder meer de ambassade van de Verenigde Staten staat. Onder de bevolking brak paniek uit.

Vredesmacht

De Liberiaanse regering verwelkomde vrijdagavond het besluit van de Amerikaanse president Bush om marineschepen richting het Afrikaanse land te sturen. De oorlogsschepen moeten de komst van een West-Afrikaanse vredesmacht ondersteunen, aldus het Witte Huis.

Een verklaring van het ministerie van Informatie stelde wel dat de rol en het mandaat van de interventiemacht duidelijk omschreven moet zijn. De macht van de regering van president Taylor is echter zeer beperkt. Haar macht is beperkt tot slechts eenvijfde deel van het land.

Kritische opmerkingen van Duitse minister

De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Heidemarie Wieczorek-Zeul vindt dat de Amerikanen terstond militairen naar het West-Afrikaanse Liberia moeten sturen. "Dan kunnen de Amerikanen laten zien dat ze zich ook druk maken om conflicten waar geen Amerikaanse economische of politieke belangen op het spel staan", zei ze in de krant Die Welt van zaterdag.

De kritische opmerkingen van de bewindsvrouw komen op een moment dat de Amerikaans-Duitse relatie toch al is bekoeld. De anti-oorlogshouding van Berlijn in de kwestie-Irak is in Washington slecht gevallen. Wieczorek noemde oorlog eerder al schandelijk omdat in haar visie de gewenste ontwapening van Irak ook zonder militair ingrijpen en zonder doden onder burgers had kunnen gebeuren. In de krant van zaterdag zei ze nog steeds vast te houden aan de term schandelijk.

Beperkte rol

De VS hebben vrijdag besloten marineschepen te sturen naar de Liberiaanse wateren. De Amerikanen willen zo een West-Afrikaanse troepenmacht ondersteunen die naar Liberia gaat. President Bush maakte al duidelijk dat de Amerikaanse militairen een beperkte en alleen ondersteunende rol krijgen.

De Amerikaanse president zei dat een amfibische gevechtsgroep met 4500 militairen moet meehelpen de weg vrij te maken voor Afrikaanse vredestroepen. Nigeria wil een 1300 man sterke troepenmacht sturen. Het duurt echter nog zeven tot tien dagen voor de schepen van de US Navy voor de kust van Liberia arriveren.

'Belangrijke maatregel'

Het besluit van Bush werd door secretaris-generaal Annan van de Verenigde Naties omschreven als een 'belangrijke maatregel' en positief nieuws, aldus een zegsman van Annan. Volgens de topman van de volkerenorganisatie kan de inzet van Afrikaanse vredestroepen mogelijk worden versneld door de Amerikaanse beslissing.