BRUSSEL - De Italiaanse premier Berlusconi moet duidelijkheid verschaffen over het Europa-beleid van zijn regering in plaats van dat die 'sound bites', zeg maar losse uitspraken, afgeeft die een image geven dat onwaardig is voor Italië. Deze ongezouten kritiek leverde Europees commissaris Monti (concurrentiezaken) dinsdag op de politieke problemen in zijn land die dit weekeinde leidden tot het vertrek van minister van Buitenlandse Zaken Ruggiero.

De Spaanse premier Aznar en voorzitter Prodi van de Europese Commissie hoedden zich enkele luttele uren eerder nog voor harde woorden in de richting van Berlusconi. Volgens hen lijdt het geen twijfel dat Italië, een van de zes grondleggers van de Europese Unie, toegewijd blijft aan de verdere Europese eenwording en aan de euro. Spanje is sinds 1 januari EU-voorzitter.

Ruggiero

Volgens Monti is het vertrek van Ruggiero "een zwaar verlies voor Europa en in het bijzonder voor Italië." Ruggiero, onder andere oud-topman van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), had zich gestoord aan de lauwe ontvangst van de euro door enkele Italiaanse ministers. Berlusconi gaf daarop te verstaan dat alleen hij beslist over het buitenlandse beleid van Italië. Hij doet er daarom voorlopig Buitenlandse Zaken bij.

Gezien die verantwoordelijkheid zal er volgens Monti bij grote verdeeldheid in zijn land waarschijnlijk een politieke crisis uitbreken. Daarom moet Berlusconi duidelijkheid geven over 'zijn' politieke koers, aldus de opmerkelijke verklaring die Monti 'op persoonlijke titel' verspreidde.

Monti heeft zijn Brusselse functie aan Berlusconi 'te danken'. In 1994 vaardigde diens eerste regering hem af als een van de twee Italiaanse eurocommissarissen. Monti verruilde vervolgens in 1999 de portefeuille interne markt voor de zware post concurrentiezaken in de commissie-Prodi, die toen aantrad.

Monti

Berlusconi hengelde vorig jaar daarom nog naar zijn gunsten. Hij probeerde voor de parlementsverkiezingen in mei, die hij met zijn centrum-rechtse partij won, Monti te strikken als minister van Buitenlandse Zaken. Monti, van huis uit een econoom zonder binding met een politieke partij, sloeg het aanbod echter af, zeggend dat hij zijn werk wilde voortzetten en ook in het belang van Italië meewerken aan de verdere Europese eenwording.

Prodi

Prodi is wel politiek geëngageerd en hij geldt als tegenstander van Berlusconi. Hij leidde de centrum-linkse regering, die Italië klaarstoomde voor de euro. Dinsdag hield hij zich op de vlakte in Madrid, waar hij met zijn commissie te gast was bij de Spaanse regering. Hij zei dat hij de laatste tijd nauw had samengewerkt met Ruggiero en verwachtte dat ook te kunnen doen met Berlusconi.

/NIEUWSBerlusconi neemt Buitenlandse Zaken 'eventjes' over