AMSTERDAM - Katholieke scholen mogen potentiële stagiaires met een hoofddoek weigeren, maar moeten dat wel van tevoren aangeven. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) bepaald in de zaak van een stagiaire die door een katholieke school in Alkmaar werd gevraagd haar hoofddoek af te doen.

De CGB hoorde zowel de school als de stagiaire. Op de zitting in september bleek dat tijdens de eerste twee sollicitatiegesprekken tussen beide partijen met geen woord werd gerept over haar hoofddoek.

Zij kreeg later telefonisch te horen dat ze zou worden aangenomen, maar dat ze dan geen hoofddoek mocht dragen. De stagiaire had aan de commissie gevraagd of de handelwijze van de school verboden was of niet.

Uitzondering

De CGB oordeelde dat de stagiaire wel gediscrimineerd is op haar geloof, maar dat dit niet verboden is. "Er is in de wet een uitzondering gemaakt voor bijzondere scholen." De bewuste katholieke school is wel door de commissie op de vingers getikt omdat potentiële stagiaires van tevoren duidelijk gemaakt had moeten worden dat hoofddoeken niet toegestaan zijn.