EMMELOORD- De eerste tankrobot van Nederland is vanaf komende maandag in bedrijf in Emmeloord. Dat maakte eigenaresse Alberta van Staveren van tankstation Van Staveren dinsdag bekend.

Bij de robot hoeft de bestuurder niet uit te stappen om de tank vol te gooien.

De machine opent het klepje, schroeft de benzinedop open en vult de tank. Wel is een speciale sticker op de achterruit nodig. Zo herkent de robot het merk, model, type en brandstofsoort.

Kinderziektes

Ook het betalen gaat automatisch. In februari werd de tankrobot officieel in gebruik genomen door minister Maria van der Hoeven. In de afgelopen maanden zijn de kinderziektes uit het systeem gehaald en is het systeem geoptimaliseerd, zodat vanaf volgende week getankt kan worden bij de tankrobot.

Begin volgend jaar worden ook de andere Flevolandse tankstations van Van Staveren voorzien van een tankrobot.

Sleutel

De robot is in staat om auto's die op diesel en op benzine rijden te herkennen. Auto's met tankdoppen die met een sleutel moeten worden opengemaakt, kunnen niet tanken bij de robot.

"Je kunt een robot geen sleutel geven. Maar 10 tot 15 procent van de auto's heeft een slot op de tankdop en in de toekomst zal dat slot helemaal verdwijnen en wordt het allemaal automatisch", aldus Van Staveren.

De tankrobot is ontwikkeld door Henk Hofman van Rotec Engineering uit Emmeloord. Hij kreeg via de provincie zo'n 185.000 euro aan Europese subsidie. Er is drie jaar aan de tankrobot gewerkt.