GOMA - Ongeveer vijftig buitenlandse hulpverleners willen een door geweld geteisterd gebied in het oosten van de Democratische Republiek Congo (RDC) ontvluchten. Vredesmilitairen van de Verenigde Naties bereiden de evacuatie van de hulpverleners voor.

Dat heeft OCHA, de VN-organisatie voor humanitanitaire hulp, dinsdag laten weten. Volgens OCHA is het de bedoeling dat tientallen hulpverleners dinsdag nog vertrekken uit de stad Rutshuru en omgeving.

Strijders die loyaal zijn aan de opstandige Congolese generaal Laurent Nkunda, hebben in het noordoosten van het Afrikaanse land regeringstroepen verdreven en zijn onderweg naar de belangrijke stad Goma.

Ze zouden niet ver verwijderd zijn van de stad Rutshuru. In Rutshuru en in Kibumba, een stad ongeveer 20 kilometer ten noorden van Goma, zitten tienduizenden mensen die in het afgelopen jaar zijn gevlucht voor de gevechten tussen rebellen en het regeringsleger.

Nkunda

Nkunda leidt de CNDP, het Nationaal Congres voor de Verdediging van het Volk. Hij vocht in het verleden in Rwanda aan de zijde van het Rwandees Patriottisch Front van de tegenwoordige Rwandese president Paul Kagame tegen genocideplegers.

Vele tienduizenden extremistische Hutu's vermoordden in Rwanda in het voorjaar van 1994 honderdduizenden Tutsi's en gematigde Hutu's. Volgens sommige schattingen vonden een miljoen mensen de dood voordat de Hutu-extremisten uit Rwanda werden verdreven door het voornamelijk uit Tutsi's bestaande RPF.

Vlucht

Honderdduizenden genocideplegers en geïndoctrineerde en angstige Hutu's vluchtten naar de grensstad Goma in Congo. Sindsdien zaaien Hutu-militanten hier dood en verderf.

Ze gebruiken Goma ook als uitvalsbasis om aanslagen te plegen op Tutsi's en gematigde Hutu's in Rwanda.

Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen (AzG) blijft vooralsnog actief in de Congolese regio's Noord- en Zuid-Kivu. Dat heeft een woordvoerder dinsdag laten weten.

AzG heeft bij de stad Rutshuru ook mensen, maar die blijven gewoon hun werk doen in een ziekenhuis. "Zij bevinden zich in een veilige ruimte", aldus de zegsvrouw.

AzG heeft honderden lokale en tientallen internationale medewerkers in het door geweld geteisterde gebied. Onder hen zijn vier Nederlanders.

Hulpverleners weg uit Congo